Lig je net lekker te slapen, hoor je vlak boven je oor het gezoem van zo’n irritante mug. Je zet het licht aan, maar waar je ook kijkt: er is geen mug te bekennen. Gefrustreerd doe je het licht uit en jawel, daar is hij weer. Hoe kun je die vervelende muggen weghouden uit je slaapkamer? Dit zijn de beste anti-muggentips die we je kunnen geven.
De reden waarom muggen jou prikken en niet degene die naast je ligt is omdat jij meer koolstofdioxide uitademt. Bovendien ruik je ook lekkerder voor de mug. Je kunt natuurlijk proberen jouw geur te maskeren, maar er zijn ook simpelere anti-muggentips. Het probleem aanpakken bijvoorbeeld. Dat is nog altijd beter dan genezen. Ga daarom op zoek naar hun broedplaats. In het geval van muggen is dat in stilstaand water zoals een emmer, regenton of een verstopte dakgoot. Kijk of je deze plekken rond je huis vindt en zorg dat ze verdwijnen. Vraag bij voorkeur ook je buren om hetzelfde te doen. Muggen kunnen namelijk tot een afstand van dertig meter de geur van jouw heerlijke bloed nog ruiken.
Muggen weghouden uit je slaapkamer is ook erg effectief als je gewoonweg de toegangspoorten blokkeert. Niet voor niets staat het plaatsen van horren op ramen en deuren prominent op nummer één in het lijstje van de beste anti-muggentips. Mocht er dan alsnog een mug binnen komen vliegen, heb je met een klamboe boven je bed extra garantie dat je niet gestoken wordt. Vooral als je klamboe geïmpregneerd is. De mug kan namelijk niet tegen het stofje dat op het gaas zit en zal al dood zijn voordat hij de kans krijgt zich een weg naar binnen te banen.
Wil je nou nog zekerder zijn van je zaak om niet gestoken te worden? Zorg dan dat je onbedekte lichaamsdelen insmeert met DEET. Een sterkte van 30 procent is in Nederland meer dan voldoende. Echter zegt het percentage ook iets over de werkzame duur van het spul. Met 30 procent ben je vier a vijf uur beschermd. DEET-factor 40 en 50 is dit 8 tot 10 uur. Let op dat baby’s jonger dan twee maanden geen DEET op hun lichaam mogen hebben, en dat factor 30 de maximale concentratie is voor kinderen jonger dan twee jaar.
Oma zei het vroeger al vaker: leg een ui of knoflook naast je bed. Als het tegen vampieren werkt, dan ook voor die bloedirritante muggen. Ze hebben een hekel aan deze geuren. Maar dat geldt ook voor citroengras en basilicum: allemaal producten die een beetje vreemd zijn om naast je bed te leggen. Een wat beter ruikend en natuurlijk anti-muggenmiddel is Lavendel. Het geeft zelfs een heel aangename geur aan je slaapkamer. Koop dus gelijk een pot en zet die op de vensterbank of je nachtkastje. Muggen haten het en bedenken zich wel twee keer voordat ze op je afkomen.
Een laatste redmiddel kan juist zijn om wat frisse wind door je kamer te laten waaien. Muggen vinden het lastig om goed te ruiken in de wind en dus ben je iets meer beschermd tegen hun vervelende geprik. Als je het toch niet aandurft het raam open te zetten, kun je als alternatief een ventilator in je kamer plaatsen. Dat is in tijdens de warme zomernachten waarin de muggen het meest actief zijn toch al een lekkere extra voor een fijne nachtrust.
en als dat allemaal niet werkt…
... dan is het tijd voor muggensafari. Alle lampen aan, opgerolde krant of vliegenmepper erbij en op zoek tot je de boosdoener gevonden hebt. Het kan even duren, en is niet al te leuk als je net al lekker was ingedut. Maar als je die bloedzuiger dan tegen die muur gemept hebt, slaap je daarna wel extra lekker.