eindelijk! je baby mag iets anders dan borst- en flesvoeding. Je kunt vast niet wachten om enkele van je culinaire gerechten op tafel te toveren; heb toch nog even geduld. De darmpjes groeien met de ingrediënten mee. Evenals de vorm waarin je het eten presenteert. Lijken de variaties van babyhapjes je beperkt? Laat je dan verrassen door de mogelijkheden.
met het op de proef stellen van je kindjes smakenpalet kun je niet vroeg genoeg beginnen. Misschien overbodig om te zeggen, maar tussen 4 en 6 maanden kun je beginnen met het trainen van de kaakjes en het leren kennen van vaste voeding door wat lepeltjes geprakt eten te geven naast de borst- of flesvoeding. Na die tijd kun je ervoor kiezen de babyhapjes steeds minder te prakken of in één keer over te stappen op de Rapley methode. Hierbij geef je jouw kindje grotere stukken groenten en fruit die hij zelf met de hand opeet. Net waar je jezelf prettiger bij voelt.
en dan moet je ineens vanaf zes maanden gaan koken voor je kleintje. Maar wat zet je op tafel? Het duurt nog zeker zes maanden voordat ze écht met de pot mee kunnen eten. Voor die tijd moeten de darmen van je kindje nog wennen aan de variëteit van voeding. De darmen zijn nog niet voldoende getraind om alles te kunnen verteren. Licht verteerbare voeding is tot de eerste verjaardag dan ook de beste oplossing. Maar wat is dat? Pasta zonder iets? Alleen een brocolli? Worteltje uit het handje?
bladgroenten, wortels, courgette, pompoen, bloemkool, tomaat en asperges zijn groentes die je kindje prima kan eten. Wil je een kindje met buikklachten zoveel mogelijk vermijden, doe dat dan ook met producten zoals koolsoorten, ui, paprika, radijs en prei. Deze zijn namelijk slecht te verteren. Datzelfde geldt bij een aantal fruitsoorten. Met citrusvruchten zoals citroen, grapefruit, sinaasappel en mandarijn kun je beter wachten tot 8 a 9 maanden. En, zoals de oma’s onder ons soms gekscherend zeggen: heeft het fruit haar, wacht maar een jaar. Daarmee bedoelen ze o.a. aardbeien, kiwi’s, frambozen, bramen, vlierbessen en ananas. Ook al heeft die laatste geen echt haar, maar meer stekels.
heb je geen idee waar je moet beginnen? Welke ingrediënten lekker zijn samen of met wat voor leuke recepten voor babyhapjes je aan de slag kunt in de keuken? Zoals bij elk gerecht geldt: je moet het gewoon gaan proberen. Elk kind is anders, dus je zult flexibel genoeg moeten zijn om af te stappen van wat jij denkt dat lekker is op het moment dat je kind besluit dat hij het niet lust. Geduld dus. Niet alleen in de keuken, maar ook aan tafel.
zoete aardappel is bij heel veel kinderen geliefd. Maar wanneer je kindje gewend is aan de smaak, probeer dan te variëren met bijvoorbeeld een beetje koriander. Dat maakt het voor jezelf al ietsjes leuker om in de keuken te staan. Maak vervolgens een stamppotje met erwten en een beetje bloemkool. Of combineer avocado met zoete aardappel. Is je kindje al (bijna) één? Maak dan kleine pannenkoekjes van bijvoorbeeld kikkererwtenmeel en vul deze met een mix van zoete- en gewone aardappel. Even bakken in de pan met een uitje en wat verse peterselie. Als je echt wat verder wilt gaan voeg dan ook koriander en een theelepeltje garam massala toe. Je kunt het zo gek maken als je wil.
pasta en risotto gaat er over het algemeen goed in bij baby’s. Ben je bang dat je jouw kind door het gebruik van bouillon uit de winkel te veel zout binnenkrijgt? Maak dan zelf bouillon door een winterpeen met twee bosuitjes en een stuk kipfilet of kippendijfilet 45 minuten te koken. Je kunt de bouillon invriezen en later ontdooien of als smaakmaker aan een prakje toevoegen. Een simpele risotto is er eentje met gebakken champignons en een beetje Parmezaanse kaas. Een iets uitdagendere pasta op culinair gebied? Schelpenpasta met erwten, gebakken spekjes, een zelfgemaakte rode saus (minimaal een uur laten pruttelen met tijm en laurier) en wat mascarpone met citroenzest. Nog meer groenten toevoegen? Bak dan wat verschillende champignons met tijm in een pannetje en voeg een beetje bouillon toe. Heerlijk!
elk kind heeft eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12 nodig. Deze vind je van nature in vis en vlees. Mocht je nu meteen kilo’s spareribs in huis halen; tot vier jaar heeft een kind meer dan genoeg aan 60 gram vlees of vis per dag. En daar is ook het plakje boterhamworst bij gerekend. Overweeg je jouw kind vegetarisch op te voeden? Zorg dan voor alternatieve producten om de voorraad aan te vullen zoals ei, tempé, linzen, bruine bonen of tofu. Van linzen kun je heel goed gehaktballetjes maken. Simpelweg door ongeveer 100 gram gewelde linzen te mengen met wat kruiden en een beetje paneermeel. Nog lekkerder als je er een uitje aan toevoegt (als je kind hier oud genoeg voor is). Draai er vervolgens gehaktballetjes van en bak ze kort in de olie. Lekker bij een pasta met rode saus. Of op een broodje.
een beetje amateurchef presenteert zijn eten, ook voor kinderen, natuurlijk op een leuk bord. Omdat kinderen nog wel eens de neiging hebben niet alleen hun eten op de grond te gooien, biedt plastic kinderservies de oplossing. Bij HEMA vind je naast kinderbestek de leukste kinderserviezen van plastic en bamboe. En als je dan toch de boodschappen doet, neem dan ook wat slabbers mee. Met jouw HEMA Zorgverzekering krijg je hier standaard 10% extra gelukskorting op.
heeft je kindje moeite met eten en ben je op zoek naar een specialist die je mogelijk kan ondersteunen? Bel dan met de Kinderzorglijn van HEMA. De specialisten van deze zorglijn weten precies welke specialisten in jouw buurt je verder kunnen helpen.