Heb je een fanatiek sportend kind in huis? En vraag je je af hoe gezonde voeding bij sporten voor jouw actieve zoon of dochter eruitziet? We geven je 4 tips!
Als het lichaam voedsel verteert, is het belangrijk dat er voldoende zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal gaan. Zo kan de vertering het beste verlopen. Bij een volle maag willen de maag en darmen zuurstof en bloed hebben voor de vertering, maar als je kind dan gaat sporten vragen de spieren ook om zuurstof en bloed. Dat gaat niet goed samen: er ontstaan maag- of darmklachten. Dat gebeurt minder als je kind uiterlijk 2 uur voor het sporten de laatste maaltijd eet.
Sport je kind ’s avonds onder etenstijd? Geef dan bijvoorbeeld halverwege de middag al een klein bordje eten, kop soep, een boterham of een fruitsalade. En bewaar de rest van de maaltijd, het toetje of een tosti voor na de training of wedstrijd.
zoveel moeten kinderen bewegen
Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zouden kinderen iedere dag minstens een uur matig intensieve inspanning moeten hebben, zoals buitenspelen, fietsen en wandelen. Daarnaast is het advies om minstens 3 maal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Drie keer per week sporten hoort dus bij een gewoon beweegpatroon.
Tijdens het sporten kan je kind veel vocht verliezen. Zeker als het warm is. En dat kan invloed hebben op de prestatie. Laat je kind dus voor, (eventueel) tijdens en na het sporten water drinken.
Sportdranken worden te pas en te onpas gedronken door kinderen. Als je kind niet of weinig sport, maar wel sportdrankjes gebruikt, is de kans op overgewicht groter. Maar ook voor kinderen die wel sporten, zijn sportdranken niet altijd nodig. Jonge atleten kunnen eventueel wel sportdranken gebruiken. Bijvoorbeeld als ze langer dan 1,5 uur sporten per keer. Deze kinderen verbranden de grote hoeveelheid calorieën die ze met zulke drankjes binnenkrijgen namelijk heel gemakkelijk. Wil je je kind een sportdrank geven tijdens het sporten, kies dan in ieder geval voor een ‘hypotone’ of ‘isotone’ soort. Op het etiket kun je zien wat voor soort sportdrank je in handen hebt. Deze dranken bevatten een hoeveelheid suikers die het lichaam relatief snel kan opnemen en gebruiken. Geef liever geen hypertone sportdrank mee. Hierin zitten meer suikers dan nodig zijn. Dit is niet alleen dikmakend. Het zorgt er ook voor dat het vocht langer in de maag van je zoon of dochter blijft zitten. Dit kan een klotsende buik en maag- en darmklachten geven.
Voor veel sportende kinderen is geen speciaal voedingsadvies nodig: gewoon gezond eten is voldoende. Heeft je kind maag- of darmklachten tijdens het sporten of heb je een kleine topsporter in huis? Dan is een aangepast voedingsadvies voor je sportende kind te overwegen. Speciaal gespecialiseerde sportdiëtisten kunnen een goed advies geven.