Allemaal goed en aardig: de zon schijnt, de biertjes en wijntjes smaken beter en de vitamine D voorraad wordt aangevuld. Maar er komt toch echt een moment dat je naar bed moet. Tenzij je zelf helemaal uitgeput hebt en spontaan begint te snurken, is er niks aan de hand. Maar hoe val je snel in slaap bij warm weer en voorkom je grote frustratie en slapeloosheid? Nou, zo dus!
Er zijn talloze producten op de markt die helpen om je lichaamstemperatuur tijdens warme dagen in balans te houden. Google maar eens ‘verkoelende kussenhoes’ of ‘verkoelend dekbed’ en je vindt genoeg mogelijkheden. Bij HEMA hebben we bijvoorbeeld het bamboe zomerdekbed. Een dun dekbed dat uitermate geschikt is om slapen met warm weer te bevorderen. Het is namelijk ook vochtregulerend en ingedeeld in de laagste warmteklasse. Maar hoe val je snel in slaap als je niet over zo’n dekbed beschikt?
Nou, letterlijk door koel te blijven. Wanneer je lichaam afkoelt komt het sneller in de slaapstatus. Omdat je je slaapkamer zonder airco niet tot de ideale temperatuur van 18 graden kunt krijgen, kun je beter je eigen lichaamstemperatuur aanpassen om te slapen met warm weer. Natuurlijk kun je een koude douche nemen voor het slapengaan, maar het koelen van handen en voeten is op warme dagen het meest efficiënt. En hoewel de ene zweert bij slapen met natte sokken is het plaatsen van een koelelement rond je voeten (zonder deken) misschien een aangenamere optie.
Schaapjes tellen totdat je jezelf in slaap hebt gebracht: er schuilt toch iets wetenschappelijks in deze manier van ‘tot rust komen’. Door bewust op je ademhaling te letten, kun je als het ware buiten jezelf treden. Vooral als je dit in een herhaaldelijk ritme doet. Eén van die methodes wordt de 4-7-8 slaaptruc genoemd. Je plaatst het puntje van je tong achter je boventanden en ademt zo 4 tellen in. Vervolgens houd je je adem 7 tellen vast en adem je daarna door je mond 8 tellen uit. Wanneer je deze cyclus 4 keer herhaald zal je lichaam in een bepaalde ruststand komen en val je sneller in slaap. Ook bij hogere temperaturen.
Dit is misschien wel de meest cliché tip, maar we geven hem toch. Een slaapkamer is bedoeld om te slapen. Wanneer dat niet lukt grijpen we snel onze telefoons om nog even alle social media te bekijken of het laatste nieuws te lezen. Het zal niets aan de temperatuur van je kamer veranderen, maar het licht is niet goed voor je nachtrust én trekt muggen aan. Ervan uitgaand dat je het raam in elk geval wagenwijd open hebt staan om af te koelen…
Voelt de warme lucht aan als een dikke deken die je met geen mogelijkheid van je afgeslagen krijgt? Denk je met weemoed terug aan de dagen dat je bij het openzetten van het raam een fris briesje op je gezicht kon voelen, in plaats van nog meer warmte en de geur van het barbecue-feestje drie huizen verderop? Dan kan een ventilator je wat verlichting brengen. Koop een kleintje en zet hem op je nachtkastje, of ga voor een grote op standaard en laat een wind door de hele kamer waaien. Fijn extraatje hieraan is dat je minder last zal hebben van vervelende steekmuggen. Zij hebben namelijk een hekel aan wind.
Vier op de tien Nederlanders moeite heeft met in slaap vallen? Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger dit getal oploopt.