Een verse kop koffie in de ochtend of een rondje hardlopen in de avond. Welke elementen dragen nou precies bij aan jouw dagelijkse portie happiness? Wij zochten enkele antwoorden en benodigdheden voor je uit op de prangende vraag ‘hoe word ik gelukkig?’. We verklappen daarbij alvast dat je in veel gevallen alles al in huis hebt.
Geluk is voor velen onder ons een raadsel. In bijna alle gevallen komt ‘geluk’ neer op de kwaliteit van het leven. Oftewel: in welke mate de persoon tevreden is met dat wat hij heeft. Het is dus iets persoonlijks. Jouw geluk hoeft namelijk niet het geluk van een ander te zijn. De één wordt gelukkig van een zaterdagochtend met het gezin. De ander van een plek waar hij zich ver van de bewoonde wereld vrij voelt. Het antwoord op de vraag ‘hoe word ik gelukkig?’ is dus voor iedereen anders. Wel kun je het zelf een klein beetje beïnvloeden.
Het is écht zo: door de zon word je een gelukkiger mens. Lang hebben we gedacht dat dit alleen kwam door de vitamine D die natuurlijk zonlicht met zich meeneemt. Niet voor niets hebben veel mensen in de donkere wintermaanden te maken met een winterdepressie. Maar vitamine D krijg je ook binnen als je een paar van die vitaminesupplementen eet. Toch voel je je daarbij een stuk minder vrolijk door dan een middagje wandelen in de zon. Hoe dat komt? Het blijkt dat je door zonlicht ook testosteron aanmaakt. Het geeft je een goed gevoel. En mensen die beter in hun vel zitten, zijn natuurlijk een stuk gelukkiger. Wil je gelukkig worden, ga dan dus gewoon de zon in. Wel even insmeren nog: we willen niet dat je verbrandt!
Wat als je niet uitgaat van alle minpunten in het leven, maar stilstaat bij dat wat wél goed gaat? Martin Seligman bedacht na jaren van traditionele psychologie de ‘positieve psychologie’. Hoe hij beredeneert? Stel je hebt een moeilijke situatie doorstaan. In eerste instantie herdenken we die situatie altijd als iets negatiefs. Het was moeilijk of zwaar en ‘dat willen we nooit meer’. Wanneer je de moeilijke situatie op een positieve manier afsluit, leeft het in jouw herinnering ook zo voort. Positieve emoties hebben volgens Seligman dan ook betrekking op de toekomst. Het zit je niet meer in de weg en je voelt je daardoor een gelukkiger mens. Probeer maar eens een vervelende situatie terug te halen en bedenk wat er goed aan was. Prent die herinnering in je gedachte. Dat is de waarheid. Je zult zien dat het je een stuk opluchting biedt.
Geluk hangt af van heel wat factoren. Eén daarvan is je sociale leven. Het Centraal Bureau voor Statistiek onderzocht al eens hoe mensen gelukkig worden. Van de 84 procent van de volwassen die aangaven (erg) gelukkig te zijn, bleek een groot deel van hen zichzelf niet geïsoleerd te voelen. Ze hadden een goed sociaal leven en voelden zich begrepen door anderen. De frequentie van het contact droeg ook bij. Van de mensen die dagelijks contact met familie had, vond 87 procent zichzelf gelukkig. Dus probeer door alle drukte van de dag, je familie niet te vergeten.
Sporten heeft positieve impact op jouw geluk en gezondheid. Je maakt namens het bewegen namelijk endorfine aan: het ‘gelukshormoon’. Je voelt je er goed door. En iemand die goed in zijn vel zit, is over het algemeen een stuk gelukkiger. Wil je meer lezen over het verband tussen sporten en jouw geluk? We schreven er al eerder iets over!