Steeds meer mensen verbouwen hun eigen groente in de tuin of op het balkon. Zou jij dat ook willen, maar heb je geen ruimte voor een moestuin? Een krap balkon zonder zon? Geen nood, je kunt tegenwoordig heel goed zelf je groente en kruiden verbouwen. Indoor farming heet dat. Gewoon binnen in huis dus.
Steeds meer mensen zijn ermee bezig, met indoor farming. Op amateur- én professioneel niveau. Er zijn steeds meer bedrijven en restaurants met kweekkassen binnenshuis. En de kans is groot dat ook jij over een tijd sla en boontjes eet die geen straaltje zonlicht hebben gezien. Een gek idee misschien, maar het kan prima. Met speciaal LED licht en een slimme, voedzame bodem, is zo’n krop sla net zo gezond en lekker. Indoor farming is één van de oplossingen voor de dreigende voedselschaarste. Er is namelijk minder ruimte nodig en de oogst is niet onderhevig aan de weersomstandigheden. Ideaal dus. Nog idealer is dat jij ook thuis steeds gemakkelijker aan de slag kan met het verbouwen van groenten in je keuken of woonkamer. Er komen namelijk steeds meer producten op de markt om dit op kleine schaal te doen.
Iedereen kent de potjes met kruiden voor het raam, maar ook pluksla, pepers, aubergine, paprika en champignons zijn heel goed binnen te kweken. Bedenk goed wat je wilt laten groeien. Sommige groenten kunnen heel goed binnen, anderen wat minder. Sommigen hebben zon nodig, anderen schaduw. Wil jij ook in huis je eigen groente verbouwen? Kijk dan in welke maand je het beste het fruit en de groente van jouw voorkeur kunt zaaien en oogsten. En lees vooral verder wat je nog meer kunt ondernemen.
Weet je al wat je zou willen verbouwen in huis? Dan is het aanschaffen van een kweekdoos of kweekkas, potten en potgrond de volgende stap. Sporen van paddenstoelen kun je het beste in een kweekdoos zaaien. Kruiden en overige groentes voelen zich het prettigst in een pot of bak met gaatjes in de bodem. Geen zin in gedoe met potgrond? Er zijn inmiddels heel wat systemen te krijgen voor je eigen indoor moestuin waar je geen potgrond of zelfs zonlicht bij nodig hebt.
Elk plantje heeft licht en ruimte nodig. Vind je het wat te ambitieus om er alle flora en fauna boeken op na te slaan? Dan is de ‘ouderwetse’ handen in de aarde-methode een goede manier om te kijken of het wat voor je is. Wees daarbij niet te zuinig met potgrond en leg de zaadjes niet te dicht op elkaar. Ze moeten genoeg ruimte krijgen om een mooie plant te worden. Geef je nieuwe vrienden genoeg water, maar niet te veel. Een schaaltje of bord onder de potten zorgt dat het teveel aan water makkelijk wordt afgevoerd. Zet je potten dan voor het raam of op een andere plek waar veel daglicht is. Zodra de plantjes uit de aarde beginnen te komen, draai je om de dag de bakken of potten een paar centimeter. Zo voorkom je dat ze scheef groeien.
Zin gekregen om ook aan de slag te gaan? Begin in onze winkels. In het voorjaar vind je er allerlei accessoires én zaden om jouw indoor farming project goed van start te laten gaan. Van tuinkers tot courgette en van een kweekkasje tot schepje. Gezond eten is altijd een goed idee, daarom krijg je met jouw HEMA Zorgverzekering standaard 10% extra gelukskorting op het hele assortiment kweek en zaaiproducten. Dat is alvast een goed begin!