Het lijkt een goede oplossing om snel van je teveel aan kilo’s af te komen: heel weinig eten. Maar pas op, je kunt namelijk ook te weinig eten. En dat heeft gevolgen voor je gezondheid.
Eten doen we niet alleen omdat het zo lekker en gezellig is. Eten is ook gewoon nodig. Je lichaam heeft elke dag voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. En die voedingsstoffen worden geleverd door wat je eet. De yoghurt die je eet, levert je eiwitten en calcium, het volkorenbrood levert je vezels en koolhydraten, de groente leveren je vitamines en mineralen… en ga zo maar door. Die voedingsstoffen zijn onder andere nodig om te kunnen bewegen, om je te kunnen concentreren, om je botten en spieren in stand te houden en om gezond te blijven.
Van sommige voedingsstoffen heb je relatief veel per dag nodig, bijvoorbeeld van eiwitten en koolhydraten. Van andere zoals vitamines en mineralen heb je relatief weinig nodig. Het is een ingenieus samenspel wat er voor zorgt dat je lichaam functioneert. Het mooie is dat je van een aantal voedingstoffen een voorraadje kunt opbouwen in je lichaam. Maar op den duur zijn die voorraden ook op en moet er aangevuld worden. Dat doe je door te eten.
Om het minimum aan voedingsstoffen binnen te krijgen waarop je lichaam functioneert, is er een bepaalde hoeveelheid aan eten nodig. Het ligt er natuurlijk aan welke keuzes je maakt, maar over het algemeen wordt het met een voeding van minder dan 1200 kcal per dag erg lastig om van alles voldoende binnen te krijgen. Heb je tekorten aan voedingsstoffen dan merk je dat niet altijd direct maar op den duur wel. Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld: je raakt vermoeid wat je terugziet aan je huid, je haren en je nagels. Eet je langere tijd heel weinig zonder dat je tekorten aanvult met supplementen dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen.
Een crashdieet bevat vaak veel minder dan 1000 -1200 kcal per dag. Als je je daar strikt aan houdt, val je echt wel af. Maar het is dus ook een aanslag op de voorraden van voedingsstoffen in je lichaam. Daarnaast is een crashdieet geen duurzame gedragsverandering. Als je weer normaal gaat eten zoals je altijd deed na een crashdieet, dan kom je weer aan.
Bij het zogenoemde vastendieet eet je een aantal dagen per week bijna niets en de andere dagen eet je alles wat je wilt. Hoewel periodiek vasten positieve effecten kan hebben voor je gezondheid, is het grote gevaar van dit dieet dat op de dagen waarop je wel mag eten alle remmen los gaan. Volgens deskundigen werkt het alleen als je op de dagen dat je wel eet, heel bewust gezond eet en kiest voor een volwaardige voeding. Je hebt immers wel die voedingsstoffen nodig.