Voor sommige sporters onder ons zijn tropische dagen het perfecte excuus om juist niet in beweging te komen. Behalve naar het terras dan. Wil jij wel volhouden aan je goede sportieve voornemen en gaan sporten met warm weer? Let dan even op je vochtvoorraad en houd je hoofd koel. Je wilt niet oververhit raken want dat kan je fataal worden.
Tenzij je vertoeft in de koelte van de airco op het werk, zweet je op een gemiddelde zomerdag sowieso al minimaal een halve liter in ruststand. Daar bovenop komt nog het vocht dat je verliest aan urine (bijna 1,5 liter!), ontlasting en aan simpelweg ademen. Als je blijft sporten met warm weer verhoogt je lichaamstemperatuur sneller dan normaal. Je lichaam wil die hitte kwijt waardoor je transpireert.
Met gemak zweet je bij inspanning één liter per uur. Het is daarom belangrijk om minimaal 1,5 keer zoveel vocht te drinken dan je kwijtraakt. Maar neem maar eens 3 liter mee als je 2 uurtjes gaat hardlopen omdat je voor een marathon traint. Train je minder dan 45 minuten dan volstaat het overigens om het drinken tot na je training uit te stellen. Andere tips om te sporten op extreem warme dagen:
Als de temperaturen oplopen heeft je lichaam meer moeite haar warmte kwijt te raken. Vooral als je vanuit rust ineens intensief gaat sporten. Start dus niet te snel om je lichaam aan de warmte te laten wennen.
Natte sokken en hardlopen zijn niet echt ideaal. Beter is dus om af en toe wat water over je hoofd te gooien of een vochtige doek in je nek te leggen. Het helpt je lichaam om de warmte beter te reguleren en voorkomt dat je oververhit raakt.
Water is goed om te drinken als je besluit te sporten met warm weer. Maar omdat je tijdens het sporten ook veel zout en mineralen verliest is het raadzaam deze tijdens het sporten aan te vullen. En dat gaat niet met water. Drink daarom isotone drankjes. Ze vullen jouw zout- en vochtwaarden goed aan.
Natuurlijk trek je geen lagen kleding aan als je sport bij hoge temperaturen. Een voor de hand liggende tip, maar zeer zeker niet onbelangrijk is dat je je goed insmeert. Je kunt aardig goed verbranden tijdens een uurtje hardlopen…
Inspanning verhoogt je lichaamstemperatuur. Dus ook een warming up. Alleen bij extreme temperaturen doe je er verstandig aan deze niet onnodig op te laten lopen. Beperk je warming up daarom. Warm is warm. Dat geldt ook voor je spieren. Een goede cooling down is echter wel welkom. Neem een lauwwarme douche en vul je vochtvoorraad de rest van de dag goed aan. Verder was je echt supergoed bezig!