Je voelt je oververmoeid, zwak of lusteloos en heb andere vreemde klachten waarvoor je maar geen oorzaak kunt vinden? Misschien heb je wel een tekort aan vitamine D: een van de vele stofjes die je lichaam nodig heeft om goed te blijven functioneren. Voorkomen is écht een stuk makkelijker dan genezen. We vertellen je er alles over.
De schijf van vijf en elke dag een half uurtje frisse buitenlucht dragen beide bij aan het behalen van je dagelijks dosis vitamine D. Geadviseerd wordt om dagelijks zo’n 10 microgram van deze vitamine binnen te krijgen. Ben je ouder dan 70 jaar, dan heeft je lichaam behoefte aan een dubbele portie om goed te blijven functioneren. Vitamine D is namelijk nodig om calcium uit de voeding op te nemen in je lichaam. Daar krijg je stevige tanden en botten van. Je hebt het echter ook nodig voor je spieren en immuunsysteem. Wist je dat zo’n veertig procent van de vrouwen ouder dan 50 jaar wel eens te maken heeft met een tekort aan vitamine D?
Een van de makkelijkst verkrijgbare bronnen van vitamine D is zonlicht. Jouw lichaam kan dit namelijk helemaal zelf omzetten. Toch heb je niet genoeg aan alleen een beetje zon en zul je je voorraad ook via je voeding op peil moeten houden. Vitamine D zit van nature in vette vissoorten waaronder haring, zalm en makreel. In iets mindere mate krijg je door het eten van vlees en eieren ook vitamine D binnen. En smeer je halvarine op je boterham of gebruik je bak- en braadproducten om te koken, dan is daar in bijna alle gevallen ook vitamine D aan toegevoegd. Op de site van het voedingscentrum lees je hoeveel microgram dat per product is. Zoals:
100 gram zalm | 4,6 microgram |
1 ei | 0,9 microgram |
rundertartaar (70 gram) | 0,4 microgram |
margarine/halvarine (1 portie) | 0,4 microgram |
varkensfiletlap (70 gram) | 0,2 microgram |
De meest gehoorde klachten hebben te maken met vermoeidheid of jezelf zwak en lusteloos voelen. Maar wist je dat ook pijn aan je gewrichten en spieren alsook bloedend tandvlees een van de aanwijzingen kan zijn dat je met een tekort aan vitamine D kampt?
In sommige gevallen heb je meer vitamine D nodig dan je lichaam uit zonlicht en voeding haalt. Ouderen verkleinen de kans op botbreuken door dagelijks een vitamine D-supplement aan hun dieet toe te voegen. Ook zwangere vrouwen nemen doorgaans extra vitamines om de kans op een laag geboortegewicht te verkleinen. En als de baby er eenmaal is, krijgen ook zij extra vitamine D-druppels om sterke botten te ontwikkelen, maar ook om de kans op rachitis (Engelse ziekte) te verkleinen. En dan zijn er nog de groepen met een donkere of getinte huid van wie bewezen is dat hun lichaam minder vitamine D aanmaakt in de zon.
Val je onder de risicogroep en wil je vitamines kopen? Of kun je wel wat extra vitamine D gebruiken? Met je meer HEMA klantenpas i.c.m. jouw zorgverzekering, krijg je het hele jaar door 10% extra gelukskorting op het hele assortiment voedingssupplementen. Let er wel op dat je niet teveel vitamine D binnenkrijgt. Dit kan namelijk zorgen voor kalkafzetting in je lichaam: een averechts effect van sterke botten. Je kunt vitamines kopen in verschillende vormen zoals druppels, tabletten of capsules. Het is hierbij niet zo dat het ene duurdere merk, beter is dan het goedkopere huismerk. Het draait immers om de hoeveelheid microgram per inname. En deze staat gewoon op het etiket vermeld. Twijfel je tussen vitamine D2 of D3? Kies dan bij voorkeur voor de laatste, dan zit je in bijna alle gevallen goed en is je tekort aan vitamine D binnen mum van tijd aangevuld.