We gooien in Nederland heel wat eten en drinken weg. Zonder dat je het misschien door hebt kieper ook jij meer dan 40 kilo voedsel per jaar in de afvalbak. Eten en drinken dat in veel gevallen nog best gebruikt had kunnen worden. Ga voedselverspilling tegen en laat je inspireren. Zo bespaar je ook nog meer dan honderd euro op jaarbasis. Want dat is het bedrag dat je zelf in de prullenbak gooit.
Een goede planning is het halve werk. Heb je voor het ene recept een half bosje peterselie nodig? Kijk dan of je de andere helft later die week nog ergens anders aan toe kunt voegen. Nog aardappelen over van je stamppot? Snijd ze in stukjes en bak ze samen met een lekker vleesje of maak er puree van. Een goede inkoop kan veel voedselverspilling tegengaan en je kunt tegelijkertijd een hoop euro’s besparen.
Veel voeding kun je langer bewaren door ze bijvoorbeeld in te vriezen of te wecken. Zo kun je bij onverwacht bezoek altijd wel iets uit de vrieskast trekken. Verse kruiden kun je op deze manier een jaar lang bewaren. Vers vlees zo’n één tot zes maanden en een brood één maand. Voor andere methodes is de houdbaarheid een beetje afhankelijk van je skills en apparatuur. Fruit en groentes kun je prima pekelen, fermenteren of wecken. Je moet er alleen wel de juiste kennis voor in huis hebben. De kans dat bacteriën alsnog de baas over jouw heerlijke appelcompote of rode uienchutney worden is namelijk aanwezig. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je voedselverspilling juist wilt voorkomen.
Weet jij wat je precies in de kast hebt staan? Of wat er nog onder in je vriezer ligt? Maak eens een lijstje, bij voorkeur mét houdbaarheidsdatum. Zo weet je te allen tijde wat je in huis hebt en wat binnenkort op moet. Wel zo handig. Voorkomen dat de houdbaarheid verstrijkt, is al een hele stap in de goede richting. Maar zelfs als deze datum verstreken is, betekent dat niet dat het product bedorven is. Zo hoef je dus niet onnodig voedsel te verspillen.
Een tenminste houdbaar tot datum geeft garantie op het product: de kwaliteit wordt tot deze datum door de fabrikant gegarandeerd. Daarna kan bijvoorbeeld de kleur, smaak of geur achteruit gaan. Controleer gewoon even of het er niet vreemd uitziet en of het nog goed ruikt. Een tgt-datum (te gebruiken tot) dien je wel in acht te nemen. Het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Deze datum vind je dan ook met name op verse producten zoals vlees, vis en bijvoorbeeld vers gesneden groentes. En laat die nou in de top-5 van meest verspilde voeding staan.
Smakelijk!