We herkennen het allemaal: je wordt ’s ochtends wakker en hebt de loterij toch niet gewonnen. En ook de oprit is niet gevuld met de Porsche die je zojuist gekocht had. De meeste dromen zijn helaas gewoon bedrog. Maar waarom herinner jij jouw dromen tot in de kleinste details, en is jouw partner ze weer helemaal vergeten? En waarom dromen we überhaupt?
Daar verklappen we het al. Al meer dan honderd jaar doen wetenschappers hun best om met honderd procent zekerheid te kunnen zeggen waarom we dromen. Maar het feit is dat niemand het echt zeker weet. Er zijn daarom meerdere theorieën over onze levendige fantasie in de nacht. De grote vraag is dan ook nog steeds of onze dromen van nature een psychische of juist biologische functie hebben.
Een veelgehoord argument is dat dromen te maken hebben met het verwerken van de dag. Alle miljoenen prikkels die je op één dag opdoet, moeten op een of andere manier een plekje in je hoofd krijgen. Het zou daarom niet vreemd zijn dat je je tijdens je slaap fragmenten herinnert of connecties legt met dingen die overdaggebeurd zijn. Want waarom dromen we anders over mensen waar je het toevallig die dag nog met iemand over gehad hebt? En kun je elementen uit je droom moeiteloos koppelen aan de dingen die gebeurd zijn? Je brein zou door al deze gebeurtenissen heen lopen en bepalen welke belangrijk zijn om te onthouden en welke je maar beter kunt vergeten.
Tijdens het slapen blijven je hersenen actief. Hoe dieper je slaapt, hoe langzamer dat rad in je hooft ratelt. Wanneer je weer aan het ontwaken bent, gaat het rad weer steeds sneller draaien. Zodat je in opperste paraatheid bent mocht je wakker worden. Die laatste fase van je slaap heet de REM-slaap. Je hebt er vast eens van gehoord bij anderen: jij slaapt nog, maar je ogen bewegen heen en weer achter je gesloten oogleden. Vooral bij baby’tjes zie je dat wel eens omdat ze hun ogen soms niet volledig sluiten. Dit is de slaapfase waarin je droomt. En ondanks dat dit gedeelte van je nachtrust relatief kort is, kan het voelen alsof je uren aan avontuur beleeft.
Geen idee. Werkelijk niet. Een dromenuitleg van gebeurtenissen zoals ‘wat betekent het als je tanden uitvallen’ of ‘dromen over je ex’ zijn eigenlijk op niets gebaseerd. Althans, dat beweren enkele slaapexperts. Desalniettemin is het wel reuze leuk om eens te Googlen. Afhankelijk van de site die je hiervoor bezoekt kan een dromenuitleg nog redelijk positief voor je uitpakken. Maar een echte conclusie op de hoofdvraag ‘waarom dromen we eigenlijk’ is er helaas niet.
Hoewel je dromen in alle waarschijnlijkheid geen diepere betekenis hebben, kunnen ze wel leuk zijn om te onthouden. Misschien droom ineens een heel leuke film bij elkaar, of vind je het gewoon leuk om je nachtelijke avonturen bij te houden. Je zal dan misschien ook wel gemerkt hebben dat een droom al snel
uit je geheugen verdwijnt, hoe meer wakker je wordt. Om dit te voorkomen kun je een boekje en pen op je nachtkastje leggen, en direct na het ontwaken opschrijven wat je nog weet van je bezoekje aan dromenland. Niet alleen kan dat veel leuke en gekke verhalen opleveren: de dag beginnen met een paar pagina’s volschrijven is een stuk rustgevender dan direct je telefoon erbij pakken of door het huis rennen om je klaar te maken.