Bijna iedereen kan het. En omdat je het vaak doet, levert het nauwelijks blessures op. Alweer een voordeel. Maar wist je ook dat wandelen gezond is? Het verbetert je bloedcirculatie, spijsvertering, je verbrandt er vet mee en je bouwt aan een beter immuunsysteem. En dat vanaf dertig minuten per dag.
Ons lichaam is gebouwd om zich aan te passen aan de mate van beweging dat het krijgt. Hij ontwikkelt zich snel als er meer bewogen wordt, maar wordt ook steeds beter in niks doen als je op de bank blijft hangen. Dat wandelen gezond is voor je lichaam is dan ook duidelijk. Maar toch zijn lang niet alle sporten goed voor je botten, spieren en gewrichten. Een gemiddelde marathonlopen landt in 42 kilometer en 195 meter gemiddeld zo’n dertien- tot twintigduizend keer op hun voeten waardoor de gewrichten bijvoorbeeld telkens een schokje krijgen. Niet verwonderlijk dat zo’n 1 op de 5 hardlopers last van blessures heeft. Wandelen is nagenoeg blessurevrij en daarmee ideaal voor het behoud van een gezond lichaam.
Met enige regelmaat sporten, en dus ook wandelen, verlaagt je bloeddruk. Dat maakt wandelen gezond. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar hoe zit dat dan eigenlijk? Wanneer je je inspant neemt je bloeddruk toe. De sterkte is afhankelijk van de intensiteit van het type sport dat je doet. Wandelen, maar bijvoorbeeld ook rustig fietsen en zwemmen zijn sporten met een lage intensiteit. Oftewel: je bloeddruk neemt wel iets toe, maar niet enorm. Na de beweging daalt deze bloeddruk weer; hij kan zelfs lager worden dan voor het sporten. Dit kan zo’n 12 uur duren. Door regelmatig te wandelen treedt er een structurele verandering in je lichaam op en zal je bloeddruk blijvend lager zijn dan wanneer je niet aan beweging zou doen.
Door te wandelen, wordt er hersenactiviteit gestimuleerd. Het zorgt er ook voor dat er nieuwe hersencellen aangemaakt worden en je een betere verbinding maakt tussen de verschillende hersendelen. Je kunt letterlijk helderder denken en bent daardoor in staat om problemen sneller op te lossen. Maar van zo’n wandelingetje word je ook creatiever. Simpelweg omdat er weer ruimte in je hoofd is om op andere manieren na te denken over bepaalde dingen.
Je hoeft je echt niet helemaal suf te sporten om af te vallen. Afhankelijk van je gewicht val je evenveel kcal in vergelijking met je lichaamsgewicht per afgelegde kilometer af. Een voorbeeld: een vrouw van 60 kilo wandelt met een snelheid van 5 kilometer per uur en verliest daarmee 60 kcal per afgelegde kilometer. Om dat een beetje in perspectief te zetten: met hardlopen is dit 100 kcal per afgelegde kilometer, maar hardlopen houdt een gemiddeld mens minder lang vol dan een rustige wandeling. Hoe langer de wandeling, hoe meer je dan ook zult verbranden. Voor degene die dus nog wat kilo's willen verliezen, blijkt dat een dagelijkse ommetje echt bijdraagt. Wie nog langer ontkent dat wandelen gezond is, heeft het dus toch echt mis.
Wanneer je start met wandelen, hoef je natuurlijk niet meteen de Nijmeegse vierdaagse te lopen. Zo’n 10.000 stappen per dag is al genoeg om gezond te blijven. Althans als we de Japanse arts Yoshiro Hatano moeten geloven. Hoe hij aan die 10.000 stappen komt is simpel: je zet er 6.000 tijdens je dagelijkse bezigheden. Met zo’n dertig minuten extra wandelen per dag, vul je de ontbrekende 4.000 stappen aan: 6.000 + 4.000 = 10.000 stappen. Dat wandelingetje zorgt er bovendien voor dat je dagelijks vet verbrandt. Met een gemiddelde wandelsnelheid van 5 kilometer per uur zit je namelijk al snel op 60- tot 70% van je maximale hartslag. Doe je dit minimaal dertig minuten achter elkaar, dan start je lichaam met het verbranden van vet. Daarom is wandelen gezond!