De Schijf van Vijf, een plantaardig of juist koolhydraatarm dieet; uiteindelijk is alles te herleiden naar ‘dit is goed voor je’. Maar wat is gezond eten precies? En hoe kun je jezelf een eetpatroon aanleren dat ook echt bij je past? Het liefst zonder in te leveren op af en toe wat lekkers.
Elk lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Simpelweg om te kunnen blijven functioneren. Hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt hangt onder andere af van je geslacht, lengte en gewicht, maar ook van de snelheid van je spijsvertering. Als je gezond en ook gevarieerd eet, krijgt je lichaam voldoende aan mineralen, vitamines en voedingsstoffen binnen. Zo word je gezond én leef je een beetje langer. Een ander voordeel is ook dat je jezelf vaak fitter voelt en -voor wie het fijn vindt- een paar kilootjes verliest. Gezond eten doe je simpelweg door onderstaande zes ingrediënten dagelijks in je eetpatroon te verwerken. We leggen het je uit.
Supercliché, maar o zo waar: Groenten en fruit mogen niet ontbreken in een gezond eetpatroon. Zoals voorgeschreven door het Voedingscentrum gaat het hierbij om minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit die samen goed zijn voor zo’n 200 gram. Samen zijn zij goed voor ontzettend veel vitamines, mineralen en vezels. Afhankelijk van hoe je je voelt of wat je nodig hebt, kun je jouw groentes en fruit uitkiezen: Een banaan bevat naast vezels bijvoorbeeld ook veel kalium dat goed is voor bijvoorbeeld het verlagen van je bloeddruk. Aan de andere kant bevat een banaan weinig vitamine C, daarvoor kun je dan weer beter een kiwi pakken. Deze bevat gemiddeld 59 milligram (+- 78% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). En dat is weer goed voor de vorming van je bindweefsel of opname van ijzer. Variëren is dus best belangrijk om van alle vitamines en mineralen voldoende binnen te krijgen.
Deze tip zie je eigenlijk overal voorbij komen: Eet zoveel mogelijk volkoren producten. Deze bevatten namelijk ontzettend veel vezels. Omdat ze daarnaast vaak ook ‘langzame koolhydraten’ bevatten, zul je sneller en langer een vol gevoel hebben. Volkoren producten dragen bovendien bij aan een gezonde spijsvertering en stofwisseling. Neem daarom bijvoorbeeld volkoren- in plaats van tarwebrood en kies volkorenpasta of zilvervliesrijst. Zo verminder je ook meteen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Het is misschien geen openbaring en voor de echte vleesliefhebber hooguit een beetje teleurstellend: plantaardig eten is goed voor je lichaam en ons milieu. Ondanks dat vlees een bron van eiwit is en ook vaak ijzer en vitamine B12 bevat, wordt het aanbevolen om het niet dagelijks te eten. Het verhoogt namelijk het risico op verschillende ziekten. Probeer daarom eens per week eens iets vegetarisch te maken en/of serveer eens vette vis zoals bijvoorbeeld zalm. Deze bevat veel onverzadigde vetten: goed voor je hart en vaten. Ben je toch echt gehecht aan je dagelijkse portie vlees? Neem een kleine portie en kies bij voorkeur voor biologisch vlees. Zo weet je in elk geval dat de beestjes een goed leven gehad hebben en de boer zoveel mogelijk rekening met de aarde gehouden heeft.
Met water, een paar kopjes koffie per dag, thee (beide zonder suiker) en wat glazen melk of andere zuivel is over het algemeen niets mis. Niet voor niets wordt geadviseerd om minstens 2 liter water per dag te drinken. Je lichaam heeft dat nodig. Heb je zin in wat afwisseling of zoeters, laat dan een schijfje fruit met wat kruiden in je water trekken. Fruitsappen en frisdranken kun je vanwege de hoeveelheid suiker en calorieën beter laten staan. Mocht je toch zin hebben in wat light priklimonade, bedenk je dan dat teveel nooit goed is. Want ondanks dat veel lightdranken geen kcal of suikers bevatten; het aanwezig koolzuur tast wel je glazuur aan. Inspiratie nodig? Bekijk hier hoe je zelf heerlijke suikervrij drankjes maakt of doe de watertest!
Gebaseerd op de voedingsstoffen die je gemiddeld met ontbijt, lunch en diner inneemt naast de 2 stukken fruit heb je feitelijk gezien geen extra tussendoortjes nodig. Heb je toch zin in iets lekkers? Kies dan voor een gezond tussendoortje: een handje ongezouten nootjes of een portie groente zoals worteltjes, komkommer of paprika. Het is natuurlijk onnodig om te zeggen dat als je behoefte hebt aan suikers, een volkorenkoekje of plak volkoren ontbijtkoek altijd gezonder is dan een suikerrijke wafel of boterkoek. Maar toch vinden we bij HEMA dat een guilty pleasure op z’n tijd best moet kunnen.
In ontzettend veel kant en klaar maaltijden of pakjes zit zout. Natuurlijk is dat een smaakmaker, maar teveel zout is niet goed voor je bloeddruk. Wil je controle houden op wat je binnenkrijgt, dan is het altijd het beste om zelf te koken. Ook hier kun je nog afwegingen maken die impact hebben op je gezondheid: stoom of kook je jouw maaltijd, dan gebruik je geen boter of olie. En dat is natuurlijk beter voor je dagelijkse calorie-inname. Bovendien behoud je met koken en stomen ook veel meer voedingswaarden dan met bakken of wokken. Omdat we snappen dat je van gekookte kipfilet niet perse een gelukkiger mens wordt zeggen we je: neem een gril!
Of je nu gaat voor een vers soepje, een volkoren boterham of je kooktechnieken aanpast: bij HEMA vind je alles wat nodig is om een gezonde leefstijl te hanteren. Met jouw HEMA zorgverzekering krijg je bovendien ook nog eens 10% extra korting op bijna het hele assortiment. Van extra supplementen tot onze versproducten en pannen. Online en in onze winkels: Laat niets je meer in de weg staan om gezond te eten!